Bahan Utama : Lemak dari sayuran
Mudah mencapai kestabilan pada suhu bilik (tidak mudah cair pada suhu bilik)
Coklat Couverture (gred A)
Bahan Utama : Lemak dari biji koko
Perlu melalui proses tempering untuk mencapai suhu stabil (proses tempering yang salah akan menyebabkan coklat cair pada suhu bilik)
sangat sensitif terhadap suhu
Kedua-dua jenis coklat terdapat dalam bentuk coklat susu(milk), coklat putih(white) dan coklat gelap(dark)
Dari segi rasa, sudah tentu Coklat Couverture lebih sedap kerana kandungan lemak koko yang terdapat di dalamnya.. dan yang pasti harga Coklat Couverture lebih mahal dari Coklat Compound
Filling yg ada seperti :
1. Mocha,
2. Strawberry
3. Orange
4. Mint
5. Durian
6. Blueberry
Filling berbentuk kekacang pula adalah seperti :
1. Almond
2. Hazel
3. Pistachio
Coklat yang berbentuk dipanggil 'Praline'
Manakala coklat yang terdapat di dalamnya biskut oreo dinamakan Oreo Choc
No comments:
Post a Comment