Semua orang suka makan coklat, xkiralah muda atau tua... kan..
So, jom kita kenalpasti asal usul coklat yang kita makan sekarang...
Coklat telah dianggap seperti Emas - mempunyai nilai yang tinggi.
Sejak 3000 tahun dahulu lagi, Coklat telah dianggap seperti Emas –mempunyai nilai yang tinggi.
Coklat dihasilkan daripada koko dikatakan berasal daripada Amazon sekurang-kurangnya 4000 tahun dahulu. Ia digunakan oleh kaum Maya yang memanggilnya sebagai ‘CACAHOATL’
Manakala nama Coklat pula berasal daripada Kaum Maya - xocoatl yang bermaksud air pahit
600 SM
|
Kaum
Maya memulakan tanaman koko di ladang-ladang di Yucatan. Ia hanya digunakan
sebagai minuman dan dianggap sebagai ‘God’s Food’dan digunakan dalam upacara
keagamaan.
|
1200 SM
|
Kaum
Aztec pula mula mengusahakan tanaman koko menggunakan rempah ratus yang berbeza
seperti serbuk cili & jagung kerana gula masih belum digunakan ketika
itu.
Ketika ini, koko
juga telah digunakan sebagai alat komoditi pertukaran matawang.
Cth: 100
biji koko = 1 ekor ayam belanda
30 biji koko = 1 ekor arnab
1 biji koko = 1 biji tomato
|
1513
|
Terdapat
bukti hamba abdi telah dibeli menggunakan pertukaran biji koko
|
1519
|
Hernando
Cortez yang menguasai sebahagian besar Mexico telah mengukuhkan penanaman ladang
koko yang menjadikan pada ketika itu koko sebagai perniagaan yang sangat
menguntungkan
|
1528
|
Coklat
sudah tiba di Spain. Cortez memperkenalkan coklat yang dicampur gula
seterusnya vanilla, buah pala, bunga cengkih dan kulit kayu manis
|
1657
|
Kedai
Coklat pertama dibuka di London
|
1671
|
Secara
tidak sengaja semangkuk kacang almond telah terjatuh ke dalam coklat yang kemudiannya coklat berkacang tersebut dinamakan sebagai ‘Praline’
|
1674
|
Coklat
mula diletakkan pada kek, roll di ‘London Coffe House’
|
1780
|
Mesin
Coklat pertama dihasilkan di Barcelona
|
1819
|
Swiss
mula mengilangkan coklat
|
1830
|
Coklat
mula dijadikan manisan, kuih muih , gula-gula
|
1847
|
Coklat
Cadbury dihasilkan
|
1875
|
Coklat
susu mula dihasilkan oleh Daniel Peter dari Switzerland
|
1913
|
Jule
Sechaud Montreux dari Switzerland memperkenalkan Coklay yang berinti.
|
1923
|
Penubuhan
Chocolate Manufacturer Association oleh Amerika Syarikat
|
1925
|
Koko
telah menjadi perniagaan yang sangat besar
|
No comments:
Post a Comment